26EYL
Skolyoz Korse Kullanımı
Son çalışmalar büyüme çağında kullanılan korsenin eğriliğin düzelmesinde etkili olduğunu belirtiyor. Erken dönemde Skolyoz korsesi tedaviye büyük katkı sağlar.
Skolyoz Nedir
Skolyoz rahatsızlığı omurgadaki %10 derecenin üzerindeki sağa ya da sola doğru olan eğriliklere verilen isimdir. Genellikle büyüme çağında ortaya çıkan omurganın idiyopatik, konjenital ya da nöromuskuler sebeplerle omurganın anatomik yapısının bozulup sağa, sola bazende omurların kendi etrafına doğru dönmesi ile omurganın “S” ve ya “C” şeklini almasına sebep olan 3 boyutlu omurga şekil bozukluğu olarak tanımlanabilir.
Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
- Kollar ile vücut arasındaki mesafenin eşit olup olmaması
- Bacak eşitliklerinin aynı olmadığından şikâyet edilmesi
- Kalçalar ve omuz seviyeleri eşit olmaması
- Başın bir tarafa doğru eğimli olması
- Göğüs kafesinde asimetri
- Kürek kemiklerinden birinin diğerine göre daha tümsek şeklinde olması
Her hastanın skolyoz rahatsızlığı bir diğerinden farklı özellikler gösterir aynı şekilde takip ve tedavisi de kişiye özel yapılır.
Skolyoz erken saptandığında skolyoz korsesi ile birlikte eğriliğin tedavisinde başarı elde etmek mümkün olabilmektedir
Skolyoz Korsesi Tipleri
- Milwaukee korsesi
- Boston korsesi
- Gensingen korsesi
- Gece korsesi
- Rigo-Cheneau korsesi
- Spine-Cor korsesi
3D Skolyoz Korsesi
Merkezimizde korse uygulamalarında alçı ölçü yerine bilgisayar destekli 3D tarama sistemi ile birlikte temassız kolay ve hızlı şekilde alınmaktadır.
Alınan ölçümler doğrultusunda 4D Lazer Tarama Sistemi yazılım programı ile 3 boyutlu olarak tasarımı yapılmaktadır. 3 boyutlu korselerimizin dizaynında schroth egzersizlerine ve rigo sınıflandırılmasına dikkat edilir.
Bu ortezlerde; skolyozun tipi,hasta ihtiyaçları göz önünde tutularak 3 boyutlu skolyoz korsesi baskı bölgeleri ve açık alanlar (genişleme bölgeleri) özel olarak C.A.D./C.A.M (bilgisayar destekli tasarım/imalat) sisteminde tasarlanmaktadır.
Skolyoz Korsesinin Avantajları
Skolyoz korselerinin çeşitlerine göre tedavi ve takılma sürelerde değişkenlik gösterir. Ancak gelişim çağındaki kişilerde yüksek başarı sağlayan bu tedavinin genel avantajları şunlardır:
- Bazı türleri kıyafet altından belli olmadığı için kişilerde rahatsızlık yaratmaz.
- Son müdahale olan ameliyatın önüne geçer.
- Dik duruşta etkilidir.
- Skolyoz rahatsızlığının ilerlemesinin önüne geçilir.
- Gelişim çağındaki kişilerde sorunun durdurulmasında etkilidir.
- Duruş bozukluklarının önüne geçer.
- Tiplerine ve kullanım amacına göre birbirinden farklı skolyoz korsesi fiyatı görülmesine zemin hazırlar.
Skolyoz Korsesi Kullananlar İçin Tavsiyeler
- Korse altında dikişsiz atlet kullanılmalı. Atlet pamuklu olmalı, mümkünse koltuk altındaki boşluğu korumak için kısa kollu ve yan dikişsiz olmalıdır. Dikişlerin deri üzerinde iz yapmaması için bütünüyle ters yüz edilmelidir.
- Korse altı terlemeyi önlemek için cilt bakımı son derece önemlidir. Günlük 10 dakikalık duş kesinlikle gereklidir. Vücut renksiz ve parfümsüz saf sabunla temizlenmelidir
- Korse duvar önünde ayakta ve bir ayna karşısında veya yatar vaziyette takılabilir. Kontrol esnasında referans çizgilerinin oluşturduğu hatlara sadık kalınmalıdır. Yemeklerden sonra 30 dakika çıkarılmalıdır, doktorun tavsiye ettiği saat süresince düzenli olarak kullanılmalıdır.
- Periyodik olarak 4-6 ay aralıklarla doktora kontrol muayenesi olunmalıdır.
- Hızlı büyüme çağında skolyoz korsesi kullanan çocuklar günde en az 2 litre su tüketmelidir.
- Büyüme esnasında korse düzenli olarak kullanılmalıdır (zira büyüme hormonu gece salgılanmaktadır). Standart ortopedik bir yatakta yatılması uygundur.
Korsenizi merkezimizden teslim aldıktan sonra size korseyi tavsiye eden ilgili hekiminize mutlaka kontrol ettiriniz ve uzman arkadaşların size önerdiği tavsiyelere titizlikle uymanız rica olunur.